Metallica – en av “Big Four of Thrash”

Heavy Metal 0 comments

1981 formade den danska trummisen Lars Ulrich och den amerikanske gitarristen och sångaren James Hetfield ett nytt band som skulle komma att förändra metal musiken för alltid. Tillsammans med Megadeth, Anthrax och Slayer räknas Metallica till ‘the Big Four’; de fyra största och mest inflytelserika thrash metal banden. När Metallica börjades hade thrash metal genren precis börjat ta form. ‘Thrash’ vilket på engelska betyder ‘att piska’ var en antydning till genres snabba och aggressiva sound. Metallica skulle inte bara bli den största utan ‘the Big Four’, utan bli en av världens mest framgångsrika musiker oavsett genrer. Från att banden grundades i Los Angeles har de sålt över 125 miljoner skivor världen över. Metallica skulle bli formgivande för den internationella metalscenen i flera årtionden och sägs ha haft en viktig roll i framväxten av andra metalgenrer som Death och Black Metal. Efter flera medlemsbyten består bandet idag av trummisen Lars Ulrich, gitarristen och sångaren James Hetfield, gitarristen Kirk Hammet och basisten Robert Trujillo.

Metallicas väg till framgång

Efter att ha sparkat sin drog- och alkoholberoende gitarrist Dave Mustain 1983 släppte bandet sin första platta ‘Kill ’em all’. Mustain skulle senare forma det egna bandet Megadeth som också nådde framgånger, även om dessa inte var i närheten av Metallicas. Deras popularitet ökade successivt med releasen av ‘Ride the Lightning’ 1984 och ‘Master of Puppets’ 1986. Master of Puppets skulle bli den sista platta bandet spelade in med den talangfulle basisten Cliff Burton som omkom i en bussolycka i Sverige september 1986. Burton Ersattes av Jason Newstedt som skulle få vara med om bandets största dagar. Efter ännu ett skivsläpp 1988 släpptes albumet ‘Metallica’ (som ofta kallas ‘black album’ på grund av sitt svarta omslag) som skulle nå stor popularitet även utanför hårdrockarkretsar. Black Album sågs som en stor kommersiell succé och är bandets än idag bäst säljande album. Metallicafans suktar än idag efter bandet. Deras omåttliga popularitet ses på dyra backstagepriser till konserten 2018, något många fans har gått i taket över. Men Metallica har varit i blåsväder förut, och överlevt.

Metallica lever vidare

Metallica blev metal musikens absolut största succé. För mainstream musiken blev bandet en färsk vind och kom att locka helt nya generationer av ungdomar till hårdrock och metal. Bandets konserter är än idag omåttligt populära och du får vara på tårna ifall du vill hinna köpa en! Det som gör Metallica extra intressant är att detta är metalmusik som alla kan förstå sig på. Så oavsett din ålder och om du är en inbiten hårdrockare eller inte så ger bandet dig titt som tätt chansen att få återuppleva 80-talet då metal musiken symboliserade uppror. Denna anda lever än kvar i bandet på många sätt, även om fans i omgångar attackerar bandet för att ‘sälja ut sig’. Men musiken är i alla fall vad den var! Ifall du ska gå och se Metallica kan det alltså vara en bra idé med en praktisk tygpåse som är rymlig, så du får plats med ölen.

Author david