Heavy metal-genren

Uncategorized 0 comments

Att beskriva en musikgenre är inte alltid det lättaste, särskilt inte eftersom alla genrer har en rad olika undergenrer och är under ständig utveckling. Så är fallet även med genren Heavy metal. Generellt kan dock sägas att Heavy metal är en hårdare form av rockmusik. Musiken kännetecknas av gitarrer med distortion, ett kraftfullt spelsätt och mörka sångröster. Ett annat kännetecken är att låttexterna ofta är känslostarka och bygger kring teman som våld, krig, ilska, ångest och mörker.

När blev Heavy metal populärt?

Heavy metal är en vidareutveckling av rocken. En mörkare form av rockmusik där låttexterna är desperatare och fyllda av aggression och ångest. Instrumenten spelas extra kraftfullt och sångarna har ofta mörka, djupa röster.

Genren uppstod under 1960-talet i Storbritannien och USA där metal-band som Led Zeppelin, Black Sabbath och Deep Purple började slå igenom. Under 1970-talet kom även band som Judas Priest och Iron Maiden att bidra till att ytterligare öka genrens popularitet. Det var under dessa år som uttrycken “hårdrockare” och “headbangers” också började användas när man talade om Heavy metal fans. En särskild subkultur började så smått uppstå med individer med långt hår, tatueringar, tajta byxor och en jeans- eller skinnjacka med bandlogotyper på ryggen.

Populariteten har sedan dess fortsatt. Under 1980-talet blev en lite glammigare form av Heavy metal populärt med band som Mötley Crüe, Guns N’ Roses och Poison. Även klassiska Heavy metalband som Metallica och Slayer slog igenom under 1980-talet. Därefter har storheter som Rammstein, Slipknot, Korn och Linkin Park anammat Heavy metal-stilen och nått stora framgångarna. Exempelvis Rammstein nådde under 2000-talet statusen som Tysklands största musikexport.

Heavy metal och låttexterna

Om du inte har lyssnat särskilt mycket på Heavy metal och inte heller är van vid att lyssna på någon annan hårdare rockmusik, kan musiken lätt uppfattas som alldeles för hård och intensiv. Det tar ofta lite tid att vänja sig vid att lyssna på Heavy metal. Om du lyssnar på Spotify med din iPhone behöver du ha laddare i närheten eftersom det kräver tid att förstå genren. Detta beror på att det är en genre som är så pass skild från det som de flesta är vana vid att höra på kommersiella radiokanaler som spelar den senaste popmusiken.

De som väl tar sig tid att lyssna på Heavy metal tenderar dock att fasta för musiken, och inte minst låttexterna i kombination med de hårda instrumenten. Det är en genre som passar både när du känner dig lite nere och söker något som beskriver dina känslor, som när du vill tagga till inför ett intensivt träningspass. Band som Rammstein är kända för sina mycket poetiska låttexter, att börja med att bara sitta och läsa igenom låttexterna kan vara ett första steg in i genren.

Author david