Skandalomsusade bandet Mayhem

Uncategorized 0 comments

Få band har haft en så kontroversiell image och stökig historia som det norska black metal bandet Mayhem. Bandets historia skakas av självmord och konflikter som utmynnat i mord. Bandet formades 1984 i Oslo och skulle bli en av de tidigaste och mest formgivande black metal banden. Som flera andra tidiga black metal artister hade Mayhem tagit sitt namn från en låt av bandet Venom (som förutom att ge namn till många black metal band även namngav hela genren). Mayhem skulle genom åren behöva byta medlemmar gång på gång. Två skulle mista sina liv, och ytterligare två skulle hamna i fängelse. Bandets image är för många sammankopplat med deras mörka historia, och vi ska här gå igenom vad exakt det var som gjorde att detta band lyckades fånga världens uppmärksamhet under främst 1990-talet. Vi ska gå igenom Mayhems otäcka och mörka historia som kommit att fascinera metal fans och andra i över två årtionden.

Image och självmord

Mayhems väg till att bli black metal ikoner har delvis med deras historia och delvis med deras image att göra (båda är såklart sammankopplade). Efter att bandet formats 1984 och skiftat medlemmar ett tag så tog man in den svenske sångaren Per Erik Ohlin, som skulle kalla sig ‘Dead’. Dead bidrog med en scenimage som skulle sätta bandet på kartan bland metal fans. Han var den första som målade sitt ansikte i svart och vitt för att likna ett lik och han grävde ner sina kläder innan konserterna för att vidare kultivera lik-imagen. När Dead i April 1991 begick självmord valde bandets gitarrist Euronymous som då bodde tillsammans med Dead att ta bilder på självmordsscenen. En av bilderna användes som omslagsbild till bandets platta ‘Dawn of the Black Hearts’ från 1995. Denna typ av mycket mörka och otäcka kontroverser bidrog till bandets tidiga spridning, men mest kända har de kanske blivit för morden som skakade bandet 1994. 2017 utkom en dokumentär om black metal-morden vilket visar att bandets mörka historia fortfarande fascinerar.

Mord och kontroverser

Efter Deads självmord lämnade två medlemmar bandet men ersattes snart av nya medlemmar. Trots förslag om rekrytering Stockholm av ekonomer så valdes Varg Vikernes som på scen kallade sig Count Grischnackh till bandets nya basist. Inför släppet av sin nya skiva ‘Mysteriis Dom Sathanas’ planerade Vikernes och gitarristen Euronymous att spränga en kyrka som promotion, men denna plan stoppades av mordet som gjorde bandet ökänt även utanför metalkretsarna. Den 10 augusti 1993 högg Varg Vikernes gitarristen Euronymous till döds i sitt hem. Enligt Vikernes hade Euronymous planerat att tortera honom till döds och spela in när han gjorde det, och Vikernes hade därför beslutat sig för att handla först. Efter att bandets grundare Euronymous mördats och Vikernes dömts till 21 års fängelse och gitarristen Ruch till 8 års fängelse som medbrottsling till mordet fanns nu bara trummisen kvar. Han valde att starta om efter allt och bandet har sedan dess varit kontroversiellt av andra anledningar.

Author david