AC/DC genom åren

Heavy Metal 0 comments

AC/DC är ett heavymetal band från Australien och Sydney. Bandet bildades redan i november år 1973 av bröderna Angus och Malcolm Young. Många anser att detta är bandet som är pionjärer inom heavy metal även om många vill klassa dem i genren hårdrock och till och med bluesrock.

Bandet bytte medlemmar ett flertal gånger innan man gav ut sitt debutalbum den 17 februari år 1975 och då vid namn High Voltage, då var det bara bröderna Young som var kvar av originaluppsättningen. De medlemmar som var med nu fanns kvar allihop ända fram till 1977 och när man släppte albumet Powerage då basisten i bandet Mark Evans ersattes av Cliff Williams.

Strax efter bandet släppte albumet Highway to Hell så dog deras sångare Bon Scott år 1980 och detta tack vare en stor mängd alkohol som han druckit under natten. Vid detta tillfälle så övervägde bandet starkt att upplösa sig men efter att fått stort stöd av Bon Scotts föräldrar valde man att fortsätta. Brian Johnson som kom från bandet Geordie blev hans ersättare och man gav ut albumet Back in Black som en hyllning till Bon Scott och efter att albumet skjutit i höjden så är Back in Black bandets bäst sålda album.

For Those About to Rock We Salute You var nästa album och det var inte det album som sålde bäst men det var det första album från AC/DC som nådde nummer 1 i USA. 1983 fick Phil Rudd lämna bandet och ersattes utav Simon Wright och då minskade bandets poularitet något. Sedan kom ett uppsving i början av 90 talet när de släppte albumet The Razors Edge och 1994 så återvände Phil Rudd och han medverkade sedan på albumet Ballbreaker året efter.

Bandet AC/DC har idag sålt fler än 200 miljoner skivor runt om i världen och varav dessa är hela 71,5 miljoner sålda i USA, detta gör AC/DC till det 10:e bäst säljande bandet i USA genom tiderna. Albumet Back In Black har sålt i närmare 50 miljoner ex i världen, vilket är det 5:e mest sålda albumet genom tiderna och i USA har det sålts i hela 22 miljoner ex. Dessutom har bandet av MTV listats som det sjunde bästa bandet inom heavy metal genom alla tider i hela världen.

Author david