Led Zeppelin

Uncategorized 0 comments

Rockgruppen Led Zeppelin startades hösten 1968. Gitarristen Jimmy Page ville starta en supergrupp med musiker från Yardbirds och The Who. Gruppmedlemmarna blev så småningom Robert Plant, Jimmy Page, John Bonham och John Paul Jones. I början kallades bandet för The New Yardbirds. Hårdrockarna har alltid lagt stor vikt vid håret, och tycker du själv att det är viktigt att ha ordning på hår och skägg kan du hitta rätt produkter hos gents. The Who:s trummis Keith Moon skojade om att ett band som hette The New Yardbirds skulle sjunka som en blyballong, lead balloon. Det inspirerade Page till namnet Led Zeppelin.

När bandet började repa uppstod deras sound. De spelade en bluesinspirerad rockmusik med inslag av folkmusik. De fick omedelbart publiken på sin sida. I rask takt släppte bandet tre studioalbum och turnerade flitigt i England och USA. Under sina elva verksamma år släppte de åtta studioalbum som alla blev listettor i England och de flesta även i USA. Bandets popularitet växte enormt i början av 1970-talet och de satte flera publikrekord under sina turnéer. Led Zeppelin kallades för världens största rockband och det sades att de var lika stora under 1970-talet som Beatles hade varit under 1960-talet.

På deras fjärde studioalbum låg en av rockhistoriens största klassiker, “Stairway to Heaven”. Det albumet har sålt i över 37 miljoner exemplar, vilket gör det till ett av de bäst säljande albumen någonsin. Under Led Zeppelins tidiga år steg deras rykte som ett suveränt liveband. Eftersom bandet undvek att framträda i TV blev suget efter konsertupplevelsen ännu större och mängder av bootlegs gjordes av deras konserter. De fick ofta feeling under spelningarna och det var inte ovanligt med konserter som varade i över fyra timmar. Det var Page som skrev musiken och Plant de flesta texterna.

Influenser och påverkan

Led Zeppelins musik var kraftigt influerad av bluesmusiken. De inspirerades av bland annat Muddy Waters och “Howlin” Wolf. Genom att blanda in keltisk folkmusik fick de ett helt nytt sound i sin rockmusik. De experimenterade mycket med sin musik och de kom att influera och inspirera andra band. Musikern, författaren och musikvetaren Steve Waksman har kallat bandets andra album, “Led Zeppelin II”, för “the starting point of heavy metal”. Led Zeppelin var tillsammans med Black Sabbath och Deep Purple de verkliga pionjärerna inom hårdrocken. Bandets musikstil och Plants sångstil inspirerade hundratals av de största banden som skulle komma senare, inte bara inom rockmusiken, utan även inom punk och alternativ rock.

Slutet

Efter de sagolikt framgångsrika åren i början och mitten av 1970-talet började bandets problem. Dels kände de sig förhindrade att ge fler turnéer i England på grund av bråk med skattemyndigheten och dels började trummisen Bonham att dricka allt mer. Page började dessutom med alltför farliga droger. Under en turné i USA 1977 fick Plant veta att hans femårige son hade dött, och bandet avbröt turnén och kom aldrig tillbaks till scenen i USA. Efter att John Bonham hade festat för hårt och länge i september 1980 dog han av kvävning efter att ha spytt i sömnen. Efter det tragiska dödsfallet beslöt de övriga att lägga ned bandet.

Author david