Hur du startar ett heavy metal-band

Uncategorized 0 comments

Drömmen för många är att starta upp ett framgångsrikt band. Genren heavy metal började ta form under 70-talet och har sina rötter i bluesrock och psykedelisk rock. Vad som kännetecknar stilen är bland annat ett tungt sound och långa gitarr-solon. De flesta har säkert hört talas om band som Deep Purple, Led Zeppelin och Black Sabbath som alla var med och utvecklade heavy metal. Sedan dök olika subgenrer upp som bland annat black metal, death metal och trash metal.

Vad behövs för att komma igång?

Först och främst krävs en hel del planering. Vad ska bandet heta? Är namnet långt och komplicerat blir det nästan omöjligt att komma ihåg. Med korta namn riskerar man att kopiera något nuvarande band, men med lite tur kommer man på något som passar. Helst ska namnet ha någon form av story bakom. Det kan bli en extra krydda som hjälper folk att komma ihåg namnet.

Att få tag på bra bandmedlemmar är en annan stor utmaning. Självklart kan internet hjälpa till, men det underlättar om man bor nära varandra. Då blir det enklare att hitta en lämplig replokal att öva i. Givetvis krävs också viss talang, även om duktiga musiker inte nödvändigtvis är ett måste för heavy metal. Ju mer bandet övar, desto bättre blir medlemmarna. Dessutom handlar mycket om attityd och känslan som förmedlas med musiken. För att klara av kostnaderna under den första tiden kan en metod vara att ansöka om ett företagslån från Qred.com och få lite handlingsutrymme för att köpa in instrument, förstärkare och kanske rentav en egen turnébuss.

Att släppa den första skivan

Se till att alla bandmedlemmar har en gemensam målsättning att arbeta mot. Blir det alltför flummigt, finns risken att bandet aldrig kommer någonstans. Till exempel kan man sätta som mål i heavy metal-bandet att släppa en skiva efter ett år. I ett ganska tidigt skede går det att ta fram ett demo och låta bekanta och andra metal-entusiaster lämna feedback. Sedan kanske man gör några förbättringar och därefter kanske bandet är redo att vända sig till ett skivbolag.

Inom metal finns det många historier om hur skivbolag har lurat band och tagit alla deras inkomster. Bäst är att satsa på ett pålitligt skivbolag som har flera andra band under sina vingar. Det går att prata med de andra banden och kontrollera att allting går rätt till. Ofta går det att få en hel del tips och hjälp med marknadsföringen från skivbolag. Trots allt är de också intresserade av att ni lyckas, säljer många album och gör framgångsrika spelningar.

Om ert heavy metal band börjar bli populärt på allvar, se till att alla bandmedlemmar håller fötterna på jorden. Ofta börjar man bråka om pengar och hur de ska fördelas. Det är också lätt att bli frestad av droger som är vanligt förekommande bland metal-band. Tyvärr leder det ofta till konflikter och att bandet blir sämre organiserat. Skulle en bandmedlem få allvarliga problem är ett gott råd att de andra bandmedlemmarna snabbt agerar. I värsta fall är en lösning att sparka bandmedlemmen och ta in en ersättare.

Author david