Latinorock

Uncategorized 0 comments

Det kan vara lätt att tro att all rockmusik, och speciellt den hårdare rocken, skapas i Storbritannien, USA, Tyskland och Norden. Men det finns även en ganska stor rockscen i de spansk- och portugisisktalande länderna. Deras musik sprids dock tyvärr framför allt i de egna språkområdena eftersom de stora multinationella skivbolagen, och våra radiostationer, endast tror på engelska rocktexter, vilket ju visas genom att de tyska och nordiska banden gör låtarna på engelska för att få spridning.

Nu har du som rockkonsument inga hinder att upptäcka all latinorock som finns därute. Genom streamingtjänster som Spotify, iTunes och Youtube kan du lätt hitta den latinska rockmusiken. Kan du något eller några av språken spanska, portugisiska eller franska blir det ännu lättare att ta till dig latinorocken. Här följer några tips på rockmusik från de latinspråkiga områdena.

Spanskspråkiga Latinamerika

Det peruanska bandet Smilodons firar tioårsjubileum i år. De började handgripligen med att bygga sig en scen och replokal. Här hittat du själv virke till alla dina byggprojekt. Andra peruanska band är M.A.S.A.C.R.E, Orgus, We all together och Contracara. Några chilenska rockband är Los Prisioneros, Los Peores de Chile, La Ley, Lucybell och Los Bunkers.

Argentinas rockscen har influerat grannländerna och även haft några smärre framgångar i Europa. Några betydande band från senare decennier är bland andra La Renga, Dividido och La Mancha de Rolando. Lite hårdare argentinsk rock företräds av band som Almafuerte, Rata Blanca, Los Natas och Carajo.

Ecuador, Colombia, Venezuela och de små staterna i Centralamerika bjuder också på en del matnyttig rock, även om deras rockscen är betydligt mindre än de ovan nämnda länderna. Vi avslutar rocktouren i spanskspråkiga Latinamerika med Mexiko. Rockmusiken här är mycket livskraftig och har alltid varit starkt influerad av musiken från USA, samt har själv influerat rockarna i norr. Här är några band från Mexiko som är bra att känna till: Weedsnake, Vinnum Sabbathi, The Wizard, The Crimson Trip, Spacegoat och S7N.

Brasilien och Portugal

Rock på portugisiska har kanske ännu svårare att hitta till våra öron än den spanska. Från Brasilien har vi till exempel grupperna Paralamas do Sucesso, Sepulcro, Capital Inicial, Sepultura och Volkana. I Portugal hittar vi bland annat Tarantula, Xutos & Pontapés, Moonspell och Kandia.

Fransk rock

Frankrike har en av de intressantaste metalscenerna just nu. Här hittar vi band som Gojira, Alcest, Gorod, Year Of No Light och The Great Old Ones. Från franskspråkiga Quebec kommer banden Blackguard, Dead Brain Cells, Forgotten Tales och Quo Vadis bland många andra.

Många av rockarna från de latinska länderna gör rock även på engelska, kanske framför allt banden från Frankrike, men även de mexikanska. När man talar om latinorock är det viktigt att komma ihåg att det finns tusentals band även i USA som helt eller delvis består av medlemmar från länderna i Latinamerika. Dessa band gör ofta sina låtar på spanska. Det finns så klart även mängder av band i Spanien för den nyfikne. Idag är det som sagt inget som hindrar dig från att ta del av alla dessa band. Internet har öppnat världen och stoppat nedrig censur från radiostationer och skivbolag. Vidga vyerna och surfa runt!

Author david