De stora showerna

Uncategorized 0 comments

Heavy metal musiken började någonstans runt slutet av 60-talet och början på 70-talet som ett slags finger i luften åt den dittills mjäkiga och tillslätade musikindustrin som rådde. Med hårdrockens gnisslande gitarrer, tunga rytmer, skrändiga sounds och sånger skrämde man slag på de äldre generationerna men vann miljontals fans bland de yngre. Det här var något nytt och helt revolutionerande och tog världen med storm.

Virtuosa antihjältar

De första banden inom kategorin heavy metal var exempelvis Black Sabbath, Deep Purple, the Ramones och Steppenwolf och de fick snabbt ett enormt genomslag. Trots kritik från både gemene man och etablerade recensenter så handlade det ofta om mycket skickliga musiker, flera med klassisk bakgrund, som alla var mer intresserade av harmonier än vad kritikerna verkade tro. Det handlade om 100 % musiker som älskade det de gjorde och som levde för musiken snarare än sitt utseende eller hur mycket de sålde. Gitarristvirtuoser som Richie Blackmoore och Jimi Hendrix blev djupt respekterade och Deep Purples sångare Ian Gillan fick till och med rollen som Jesus i Andrew Lloyd Webbers berömda musikal Jesus Christ Superstar.

Vad många av de här tidiga banden hade gemensamt, förutom musikstilen i sig, var att de höll saker och ting enkla. Istället för att vara stylade och tillrättalagda var medlemmarna i grupperna lite vildvuxna och deras konserter handlade mer om musiken än om det visuella. Förutom Jimi Hendrix berömda brännande av sin gitarr så var showerna framförallt musikaliska och högljudda.

Teatrala spektakel

Snart började dock flera band dyka upp på scenen och för att stå ut i mängden började de utforska den mer teatraliska aspekten av sina framföranden. Stjärnor som David Bowie och Pink Floyd hade redan börjat med denna trend och nu ville hårdrockarna också göra shower som inte bara lät bra utan som också var spektakulära. Idag finns det ett stort antal sådana grupper och fansen reser gärna världen över för att få ta del av dessa unika shower. Även om man inte har det så bra ekonomiskt så är det nuförtiden möjligt att vända sig till tjänster som Lånakuten.com för att kunna ta ett snabbt, fördelaktigt lån för att få ta del av den enorma upplevelse som konserterna innebär.

Trots att det finns många band som är berömda för sina storslagna shower så är det några som sticker ut extra som absolut är värda att se. Ettan anses av många vara den tyska gruppen Rammstein vars konserter har liknats vid opera med en morbid sida. Anledningen till att bandmedlemmarna på ett tidigt stadium satsade på det visuella var att deras låtar var på tyska och då många inte förstod texterna ville de erbjuda något extra. Andra band som satsar på storslagenhet är Marilyn Manson, KISS och Slipknot. Deras musik kommer först, men de erbjuder också fest för ögonen.

Author david