Starten av Iron Maiden

Heavy Metal 0 comments

Ett av de största heavy metal banden genom tiderna är nog det brittiska bandet Iron Maiden. Bandet bildades redan 1975 utav basisten och låtskrivaren Steve Harris.

Detta band är helt klart ett av de mest framgångsrika och även mest inflytelserika någonsin inom heavy metal genren med sina 90 miljoner sålda album. Totalt har bandet släppt sexton stycken studioalbum, elva stycken live album, sju stycken samlingsalbum, fyra stycken samlingsboxar, en rad DVD där man filmat livespelningar och även ett stort antal singlar till detta. Under 2011 turnerade Iron Maiden med sitt femtonde album vid namn The Final Frontier.

Några av bandets låtar handlar om händelser i historien som skett i England vilket är deras hemland. Vissa andra låtar är baserade på böcker, filmer och folksägner som till exempel Children of the Damned, Lord of the Flies, Aces High, The Wicker Man , Man on the Edge, Rime of the Ancient Mariner, Where Eagles Dare, To Tame a Land och Alexander the Great.

Iron Maiden har varit huvudattraktionen på ett flertal festivaler i hela världen som till exempel Rock in Rio, Ozzfest, Download Festival och inte minst Monsters of Rock som hålls i Donington Park.

Bandet har faktiskt bytt medlemmar hela femton gånger under årens lopp, de sexton album som de spelat in har haft tre stycken olika sångare, hela fyra stycken olika gitarrister och dessutom två olika trummisar. Det är faktiskt bara två medlemmar som varit med ända sedan starten och det är basisten och grundaren av bandet Steve Harris och så är det gitarristen Dave Murray.

Allt började 1975 när Steve Harris som spelat i grupperna Smiler och Gypsy Kiss beslutade sig för att skapa ett eget band. Hela det året så ägnade han all sin tid till att hitta medlemmar som skulle bli den första uppsättningen utav Iron Maiden. På juldagen samma år bildades bandet och bestod då av Steve Harris på bas, Dave Sullivan på gitarr, Ron Matthews på trummor, Paul Day sjöng och Terry Rance också på gitarr.

Bandet repade under ett års tid och i början spelade man mest coverlåtar och började succesivt gå över till att spela Harris låtar och det började komma in lite spelningar. Under denna tid kom det nya låtar som till exempel Iron Maiden, Prowler, Wrathchild, Transylvania och Purgatory, den sistnämnda hette från början Floating men bytte senare namn till just Purgatory. Nu spelade bandet live ganska mycket och den första spelningen som man räknade som officiell gjordes 21 maj år 1976.

Det var inte jättelätt den första tiden. Harris sökte mycket tempobyten i låtarna och gitarristerna spelade inte riktigt så som han ville. Det var dock inte de som fick gå först utan sångaren Paul Day som Harris sparkade först.

Author david