Rolling Stones – Londonbandet som gjorde världssuccé

Heavy Metal 0 comments

Rolling Stones bildades i London år 1962. Det var dock redan två år tidigare som Mick Jagger, Keith Richards och Brian Jones träffade varandra. Jagger och Richards var skolkamrater sedan tidigare, och när de träffade Jones insåg de att de alla hade ett gemensamt intresse, nämligen amerikansk bluesmusik. Detta blev grunden som Rolling Stones skulle byggas på. Efter att de också rekryterat Ian Stewart, Dick Taylor och Tony Chapman, var den första banduppsättningen av Rolling Stones född. Den skulle dock inte bestå länge, då Taylor lämnade gruppen innan de ens gjort sin första spelning, och Chapman ersattes på grund av att han inte kom överens med resten av gruppen. Deras ersättare blev Bill Wyman och Charlie Watts, och detta blev den första stabila medlemsuppsättningen för Stones.

Med denna banduppsättning började Rolling Stones göra spelningar på mindre klubbar i London. Det kan idag vara svårt att föreställa sig att Rolling Stones skulle ha haft en sådan blygsam början, då bandet idag är ett av världens största rockband. De har valts in i Rock ’n’ Roll Hall of Fame år 1989, och de uppskattas ha sålt mer än 250 miljoner album under sin karriär.

Något annat som kan vara svårt att föreställa sig är att Rolling Stones började med att framförallt spela coverlåtar. De fick faktiskt en listetta i Storbritannien med en coverlåt, ”It’s All Over Now”, men det var när de släppte ett album med egna låtar, Out of Our Heads, som gruppens verkliga genombrott kom. Albumet släpptes år 1965, och på det fanns några av Rolling Stones största hits, som ”(I Can’t Get No) Satisfaction” och ”The Last Time”. Rolling Stones var som mest populära mellan 1965 och 1981, men även efter att deras albumförsäljning sjunkit och de börjat släppa nytt material med längre mellanrum, har deras livespelningar och turneringar fortsatt dra enorma publikmassor.

Rolling Stones är mer eller mindre unika i hårdrocksgenren på det sättet att de har bytt medlemmar endast ett fåtal gånger. Faktum är att det bara är fyra medlemmar som har lämnat bandet under hela deras långa karriär (som ju fortfarande pågår). Av de nuvarande medlemmarna är det Keith Richards och Mick Jagger som har varit med bandet sedan starten.

Trots den långa rockkarriären Richards och Jagger har bakom sig, fortsätter de dock att rocka loss tillsammans med de andra nuvarande medlemmarna i bandet, Ron Wood och Charlie Watts. Faktum är att de släppte ett nytt album så sent som i december 2016, och spelade i Sverige i oktober 2017, då de fyllde Friends Arena.

Samtliga medlemmar i bandet börjar dock bli till åren gångna, så om man vill se Rolling Stones live bör man passa på att åka på nästa spelning de gör. Eftersom både flygbiljetter och konsertbiljetter kan kosta en hel del, kan det dock vara bra att hålla koll på när man ska boka sin resa för att få bäst pris, för att ha lite pengar kvar i resebudgeten. Ska man till exempel boka i god tid i förväg, eller i sista minuten? Du får svar på det, och mer tips i ämnet, på Avioneros blogg. Om du blir bra på att boka flygbiljetter till bästa pris kan du kanske åka på fler konserter i andra delar av världen som du velat gå på.

Author david