Heavy metal festivaler

Uncategorized 0 comments

Vad är egentligen häftigare än att uppleva riktigt bra heavy metal musik i festglad festivalmiljö? Har du ännu inte besökt någon festival i denna anda är det hög tid. Här kommer några tips på festivaler du bara inte får missa att besöka vid tillfälle och det bästa av allt är att de äger rum på årets varmaste årstid!

Wacken Open Air i Hamburg

Världens största metalfest äger rum en bit norr om den tyska staden Hamburg på en ort som heter Wacken. Det här är en festival du inte vill missa och förberedelserna inför 2019 års upplaga tog vid direkt när förra årets festival avslutades. Under åren har alla stora band inom heavy metal besökt festivalen och omkring 75 000 biljetter säljs inför varje upplaga.

Ett tips är att låta WOA festivalen, som den kallas för, bli en semesterhöjdpunkt. Festen äger nämligen rum tidigt i augusti och passar lämpligt in i många metal-fans semesterkalender. Är semesterbudgeten tight kan du se över alternativet att ta ett privatlån utan säkerhet för att dryga ut festivalkassan. Har du tillräckligt många dagar på dig kan du faktiskt ta bilen ner till Hamburg och självklart är det tältning som gäller före hotell.

Hellfest i Frankrike

Den franska rockfesten med fokus på just heavy metal musik brukar även kallas för Hellfest Summer Open Air. Den äger rum en gång om året i junimånad och platsen för festivalen är Clisson som ligger i Loire-Atlantique. Festivalens storlek tar den in på topplistan bland europeiska musikfestivaler inom metalgenren och hit vallfärdar kring 55 000 festivalbesökare varje år.

Festivalen har totalt sex scener där de två största representerar hård- och metalrock. De andra scenerna står för nischade genres så som black metal, death metal, doom metal och stoner metal. Under åren har grupper som Iron Maiden, Deep Purple, ZZ Top, Motörhead och Sepultura bland annat intagit Hellfest festivalscener.

Heavy metal i Sverige

Även Sverige bjuder på metalmusik och inte minst genom Sweden Rock som är en internationell hårdrocksfestival. Den äger rum på en liten plats kallad Norje belägen lite utanför Sölvesborg, en liten ord i sydvästra Blekinge. Festivalen pågår i tre-fyra dagar och brukar locka runt 35 000 festivalglada besökare. I år planeras Sweden Rock att äga rum under de första dagarna i juni.

Sweden Rock är faktiskt en av få svenska festivaler som har gått riktigt bra de senaste åren. Till skillnad från andra musikfestivaler ökar Sweden Rock i både omsättning och antal besökare. 2018 års upplaga gick till historien med mäktiga band som Iron Maiden och Judas Priests pâ scenen. Stämningen blev omskriven som euforisk och festivalen bevisade ännu en gång att den till mycket hör hemma bland Europas främsta metalfestivaler. Det bör nämnas att stora namn från rockens värld så som Mötley Crüe och Aerosmit redan besökt festivalen!

Author david